plaatje
plaatje

 

 

Oproep van Jaco ZuurmondGeplaatst: 17-05-2021 15:24

Meppels kerkblad gezocht

In verband met de heruitgave van Miskotte’s ‘Om het levende woord’ binnen het Verzameld Werk ben ik op zoek naar de allereerste editie van 'Het Waagstuk der Prediking' (4e Opstel). Dat artikel is voor het eerst in 1928 verschenen in het Meppels Predikbeurtenblad, in vier afleveringen. De afleveringen 2 t/m 4 heb ik inmiddels kunnen achterhalen. Maar het eerste kwart van het opstel uit 1928 ontbreekt nog. (Bijvoegsel bij het Predikbeurtenblad der Ned. Herv. Gemeente Meppel, 9 december 1928).
‘Het waagstuk der prediking’ kent een aantal verschillende edities. Na de Meppelse versie van 1928 verscheen het in 1931 in het Haarlemsch Predikbeurtenblad (in mijn bezit), in 1941 als boekje, en in 1948 binnen Om het levende woord – en elke keer was het weer uitgebreid t.o.v. de vorige keer, soms aanmerkelijk.

Het zou bijzonder jammer zijn als we de eerste editie (1928 Meppel) nét niet helemaal compleet ons onderzoek naar en overzicht van de tekstontwikkeling door de jaren heen kunnen verwerken. Daarom mijn dringende vraag of iemand die dit leest wellicht beschikt over (dat eerste kwart van) de Meppelse versie van ‘Het Waagstuk der Prediking’. 

Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat iemand eerder (in de voorbije > 50 jaar) al eens een poging heeft gedaan om de verschillende edities van het ‘Waagstuk’ met elkaar te vergelijken, waarna het pakketje wellicht in een hoekje van de werkkamer belandde, om vervolgens te worden weggepromoveerd naar een wat minder toegankelijke ruimte in de pastorie… Dan zou in zo’n pakketje zomaar een exemplaar van de Meppelse tekst kunnen zitten… Dank dus alvast voor het doorzoeken van jullie (wellicht overgeërfde) archieven en bergzolders en het raadplegen van al die ooms en tantes die driekwart eeuw geleden alles wat ze tegenkwamen van Miskotte verzamelden en bewaarden… 

Vriendelijke groet, ds. Jaco Zuurmond (Enschede). Reacties naar zinvol@online.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht