plaatje
plaatje

 

 

Miskotte blijft actueel

Symposium Miskotte 5 oktober 2018

Naar aanleiding van het verschijnen van deel 5C van het Verzameld Werk van K.H. Miskotte: Uit de dagboeken 1938-1940, augustus 2018, organiseerde de Dr. K.H. Miskotte Stichting in de Willem de Zwijgerkerk van Amsterdam op 5 oktober 2018 een minisymposium 'Betere weerstand'. De titel verwees naar de illegale brochure waaraan Miskotte in het oorlogsjaar 1941 meeschreef. De groeiende inzichten over de dodelijke dreiging van het nationaalsocialisme ('het nieuwe heidendom') worden in het nieuwe deel van zijn dagboeken op indringende wijze gedocumenteerd. Dr. Léon Hanssen, biograaf van Menno ter Braak en kenner van het interbellum, bracht gloedvol de 'zeven pijlers van wijsheid' onder woorden die hij in de tekst meende te ontwaren en die hem ertoe brachten het boek te bestempelen als 'het boek van het jaar'. Prof. dr. Chris Doude van Troostwijk, filosoof en theoloog, deed een krachtige poging om Miskotte's inhoudelijke opstelling tegenover het fascisme als het nieuwe heidendom te actualiseren én probeerde de beperkingen van die pogingen te benoemen. Daarna presenteerden dr. Willem van der Meiden en dr. Wilken Veen het boek en vertelden over hun jarenlange project. Namens de familie nam mw. Anne Marie Miskotte-Metz het boek in ontvangst. Zo'n 75 belangstellenden kwamen af op deze feestelijke bijeenkomst.


Uit de dagboeken 1938-1940

Nieuw deel Verzameld Werk K.H. Miskotte

Half augustus 2018 is bij uitgeverij Kok deel 5C van het Verzameld Werk van Dr. K.H. Miskotte verschenen: Uit de dagboeken 1938-1940. De dagboekaantekeningen van Miskotte - toch al bijzonder vanwege hun verbinding van persoonlijke observaties met politieke, theologische en kerkelijke actualiteit - bereiken in dit deel een hoogtepunt. Het nationaalsocialisme maakt zich immers breed en de naderende dreiging ervan, ook voor Nederland, en de slappe houding van kerk en theologie tegenover de aanstaande triomf van het nieuwe heidendom, brengt Miskotte tot koortsachtige activiteit en zet zijn dagelijks leven onder enorme spanning. Hij schrijft in deze jaren alsof zijn leven ervan afhangt. Als zijn boek Edda en Thora in september 1939 verschijnt, is de oorlog in Polen al begonnen, maar Miskotte heeft het onder hoge druk afgemaakt omdat hij op tijd wilde zijn voor de Duitse inval. Uitgeverij Kok Utrecht, augustus 2018, 49,95 euro, 965 pagina's.


Digitale Miskotte Nieuwsbrief

Belangstelling voor de digitale Miskotte Nieuwsbrief? Meld u aan bij de secretaris (zinvol@online.nl) met vermelding van mailadres. U kunt zich altijd weer afmelden.